03.06. ‒ 28.08.2016
Sacred Legacy ‒ Edward S. Curtis and The North American Indian

Intiaanit ‒ Edward S. Curtisin kuvia Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista


Kuva: © Edward S. Curtis / Christopher Cardozo Fine Art

VB-valokuvakeskuksen kesän valloittaa kansainvälinen klassikko: yhdysvaltalaisen valokuvaajan Edward S. Curtisin legendaariset kuvat Pohjois- Amerikan intiaaneista yli sadan vuoden takaa nähdään ensi kertaa Suomessa VB- valokuvakeskuksessa Kuopiossa. Intiaanit ‒ Sacred Legacy -näyttely sisältää kuusikymmentä korkealaatuista vedosta Curtisin alkuperäiskuvista. Curtisin taidokkaat muotokuvat nuorista ja iäkkäistä intiaaniheimojen edustajista tuovat koskettavan lähelle alkuperäiskansojen ylpeyden omista juuristaan ja kulttuuristaan. Kuvat kertovat intiaanien elämän muutoksesta ja muistuttavat historian raskaista koettelemuksista. Intiaanit ‒ Sacred Legacy -näyttelyn on tuottanut FEP Photo (Foundation for the Exhibition of Photography), ja sen ovat kuratoineet Christopher Cardozo ja Todd Brandow.

 
 
 

03.06. ‒ 28.08.2016  l  Ateljeetilassa
Máttut – Juuret
Davvi eamiálbmoga govat, Sámemusea Siidda čoakkáldagain
Pohjoisen alkuperäiskansan kuvia, Saamelaismuseo Siidan kokoelmista


Kuva: © Saamelaismuseo Siida


Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa ja he asuvat neljän valtion alueella: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Suomen noin 10 000 saamelaista jakautuu kolmeen kieli- ja kulttuuriryhmään, pohjoissaamelaisiin, inarinsaamelaisiin ja kolttasaamelaisiin. Saamelaiset ovat perinteisesti eläneet osana luonnon ja vuodenaikojen kiertoa. Poronhoito, kalastus, metsästys ja keräily sekä käsityöt ovat saamelaisten perinteisiä elinkeinoja, joissa korostuu luonnon ja ihmisen sopusointuinen suhde. Luonto, ihminen ja kulttuuri ovat kiinteästi sidoksissa toisiinsa yhä edelleen.

Máttut–Juuret -valokuvanäyttely koostuu Saamelaismuseo Siidan valokuvakokoelman kuvista. Saamelaismuseo Siida on Suomen saamelaisten kansallismuseo ja valtakunnallinen erikoismuseo Inarissa. Máttut–Juuret -näyttely tutustuttaa Saamenmaan elämään 1900-luvun alusta vuosisadan puoliväliin saakka. Näyttely esittelee Suomen saamelaiskulttuurien monimuotoista kirjoa perinteisten elinkeinojen, rikkaan pukuperinteen ja Saamenmaan vaihtelevien maisemien ja vuodenaikojen kautta.

 
 
 

03.06. ‒ 28.08.2016  l  Barson kellarissa
Kon-Tiki II - Tupac Yupanqui - Rahiti Tane
Dokumentaarisia valokuvia Perusta ja Tyyneltämereltä Inka-imperiumin aikaisten balsalauttojen tutkimusretkestä vuonna 2015-2016

 

Kuva: © Mahi Mahi (Håkon Liu Wei/ Kon-Tiki ll Group)
 

Kuopiolaisille Heikki ja Heidi Niskaselle avautui kesällä 2015 odottamaton tilaisuus lähteä Peruun, Liman kaupunginosaan Callaoon rakentamaan Kon-Tiki II -projektin balsalauttoja Perun merivoimien telakalla. Kon-Tiki II -projektissa rakennettiin kaksi balsalauttaa, joiden päämäärä on purjehtia Tyynellämerellä Limasta Pääsiäissaarten ympäri ja palata Etelä-Amerikkaan.

Norjalainen tutkimusretkeilijä ja biologi Thor Heyerdahl purjehti vuonna 1947 Liman Callaosta Polynesiaan Kon-Tiki -aluksellaan. Hänen tarkoituksenaan oli todistaa, että varhaisilla inka-tekniikkaan perustuvilla balsalautoilla on ollut mahdollista asuttaa Polynesiaa Etelä-Amerikasta käsin. Kon-Tiki II -projekti pyrkii purjehduksellaan osoittamaan, että Polynesian ja Etelä-Amerikan välillä on ollut kaksisuuntainen vaikutus. Myös Etelä-Amerikkaa on voitu asuttaa Polynesian kautta.

 

09.09. ‒ 30.10.2016
Meeri Koutaniemi: Läsnä ‒ Present


Kuva: © Meeri Koutaniemi

Läsnä - Present -näyttely on reflektiivinen katsaus Meeri Koutaniemen tuotantoon. Näyttely sisältää kuvia usealta mantereelta henkilöistä, jotka ovat osoittaneet yhteisöissään omaehtoista vastarintaa kokemaansa systemaattista syrjintää vastaan. Köyhyyden, pakolaisuuden, etnisyyden tai seksuaalisen suuntautumisen tuoma marginaalisuus on lamaantumisen sijaan rakennettu aktiivisuuden ja yhteiskunnallisen osallistumisen aalloksi, jonka vaikutukset kantautuvat yksilöistä laajemmin koko yhteisölle. Yksilöiden sinnikkyys ja teot muistuttavat vallan reunoille jäävästä muutoksen voimasta. Läsnä kertoo tarinoita toivon läsnäolosta, ihmisen omanarvontunnosta, tahdosta, luovuudesta ja vastarinnasta, jonka yksilöt ovat nousseet tunnustamaan, vaikka toiset olisivat sen kieltäneet.

 

 
 
 

04.11.2016 ‒ 08.01.2017
Kirsi MacKenzie: Luonnon muotoja ‒ pohjoismaisia maisemia


Kuva: © Kirsi MacKenzie

Helsinkiläinen Kirsi MacKenzie koki herätyksen luontokuvaukseen Galápagossaarten kuvausmatkalla tammikuussa 2011.  Matkan jälkeen MacKenzie aloitti luontokuvauksen opiskelut Axxellissa ja valmistui vuonna 2015.  MacKenzie on erikoistunut pohjoismaisiin maisemiin. Hänen kuvansa ovat saavuttaneet tunnustusta muun muassa seuraavissa kilpailussa:  Vuoden luontokuva, MontPhoto, GDT- European Wildlife Photographer of the Year, Kuusamo Nature Photo ja Nordic Nature Photo Contest . MacKenzie käyttää luontokuvissaan tarkkaa sommittelua, rytmiä ja syvyyttä, joka luo pohjoisen maisemista unenomaisia ja tunnelmallisia.

 

04.11.2016 ‒ 08.01.2017
Pekka Sammallahti: Pohjoista


Kuva: © Pekka Sammallahti

Saamen kielen ja saamelaiskulttuurin emeritusprofessori Pekka Sammallahti tuntee Lapin maisemat vuosikymmenten elämän-ja työkokemuksellaan. Utsjoella asuva Sammallahti on valokuvannut pohjoisia ja arktisia alueita Saamenmaan lisäksi Alaskassa ja Huippuvuorilla. Hänen kuviaan on nähty useissa yksityisnäyttelyissä muun muassa saamelaismuseo Siidassa 2013‒2014 sekä yhteisnäyttelyissä Pariisissa 2011 ja Münchenissa 2012. VB-valokuvakeskukseen saapuva Sammallahden Pohjoista -näyttely kuvittaa pohjoisen ihmisen mielenmaisemaa, johon kuuluvat maan avaruus ja korkea taivas pilvineen, tähtineen ja revontulineen, mutta myös ihminen, jonka elämisen merkit kuuluvat pohjoiseen maisemaan olennaisena osana.