Kuva: © Antero Takala
 

Mindscapes on katsaus valokuvataiteilija, professori Antero Takalan (s.1939) 50-vuotiseen tuotantoon. Näyttely on koottu Takalan aiemmista näyttelyistä. Nyt esillä olevat 80 valokuvaa muodostavat mustavalkoisen maisematutkielman, joka on ylistys suomalaiselle luonnolle, pohjoiselle valolle, järvimaisemille ja Lapille.

Näyttely antaa myös näkökulman Takalan tapaan lähestyä maisemaa ja valoa 50 vuoden ajalta. Mustavalkoinen valokuva korostaa valon ja muodon osuutta sekä mahdollistaa kerronnan pelkistämisen olennaisimpaan. Maisema on ollut Takalalle vuosikausia jatkunutta pohjoisen valon ja maiseman tutkimista ja sen tulkitsemista valokuvan keinoin. Näyttelyssä esillä olevat pigmenttimustevedokset on digitoitu alkuperäisistä hopeagelatiinivedoksista.

"Maiseman kuvaus on sukua muotokuvaukselle. Kummassakin on olennaista löytää kohteen persoonallisuus. Muotokuvassa silmät ovat olennainen osa persoonallisuutta, maisemakuvassa pilvet ovat maiseman silmät. Maisemakuvaan liittyvät olennaisesti myös valo ja valon tulosuunta, vuodenaika, vuorokauden aika, sää sekä oma tulkintani maisemasta. Kyseessä ei ole dokumentti maisemasta vaan oma mielenmaisemani. Tämä syntyy lopullisesti pimeässä huoneessa. Vedostus muodostaa vähintään  puolet näkemyksestäni."

Tämä Antero Takalan VB-valokuvakeskuksessa esillä oleva elämäntyö-näyttely on samalla hänen viimeinen näyttelynsä. Hän lopettaa näyttelyuransa tähän - yli sadan yksityisnäyttelyn jälkeen.

 

Kuva: © Juha Mustonen
 

VALOKUVANÄYTTELY - LYHYTELOKUVA – VALOKUVAKIRJA

MUSTONEN YKSI on muotivalokuvaaja Juha Mustosen luoma valokuvakirjasta, näyttelystä ja lyhytelokuvista koostuva kokonaisuus, joka on syntynyt intohimosta muotivalokuvaukseen - halusta luoda kaupallisesti riippumaton teos, jonka ainoa raja on tekijänsä mielikuvitus. MUSTONEN YKSI on ennen kaikkea kunnianosoitus voimakkaalle ja aidolle naiskauneudelle. Projektia on kuvattu muun muassa Helsingissä, Pohjois-Norjassa, Tokiossa, Kapkaupungissa, New Yorkissa, Kilpisjärvellä, Naebassa sekä Karkkilassa.

MUSTONEN YKSI valokuvakirja on kovakantinen 172-sivuinen valokuvakirja. Kirja koostuu noin kahdenkymmenen kuvauksen materiaalista, jotka Mustonen on tuottanut ja toteuttanut eksklusiivisesti MUSTONEN YKSI projektia varten. Kirjan graafisesta suunnittelusta vastaa Antti Bergman.

MUSTONEN YKSI lyhytelokuva sisältää viisi lyhytfilmiä, jotka myötäilevät kirjan kuvia, ollen kuitenkin omia itsenäisiä teoksiaan. Filmien äänisuunnittelusta ja taustamusiikista vastaa kokonaisuudessaan Chisu, joka maalaa oman kuvansa Mustosen tuottaman liikkuvan kuvan päälle. "Alusta asti oli selvää, että "täydellisessä maailmassa" juuri Chisu loihtisi äänimaiseman filmeihini. Kun tuo toive kävi toteen, olen antanut hänelle täydellisen vapauden tehdä äänet lyhytelokuviin, ilman minkäänlaisia evästeitä tai ennakkopureskelua minun suunnaltani."

 

Kuva: © Ott Kadarik
 

Arkkitehti ja valokuvaaja Ott Kadarik avaa meille elämää etäisissä Aasian metropoleissa yhdistäen tähän paikallista olemassaolomme reunaa kuitenkaan paikkaan sitomatta. Tämä yhdistyminen esiintyy erityisellä tavalla nähdä asioita. Jos haluat voit nähdä upean shown katuvalokuvakausta, missä kamera on näkymätön mutta sen läsnäolo mahdollistaa kokea asioita toisen näkemyksen kautta. Jos pystyt, tulet näkemään pieniä palasia etäisestä päivittäisestä elämästä, joka muistuttaa omaa elämääsi. Katsomiskokemuksesi kautta voit heijastaa omaa elämääsi ja päästä lähemmäksi päivittäistä olemassaoloasi. Näin katsottuna jokaisesta kuvasta tulee pieni maailma, joka ulottuu valokuvan ulkopuolelle.